petak, 21. lipnja 2013.

Trenutak dana: Prvo pojavljivanje Generala Zoda


General Zod je Supermanov negativac koji je imao tu čast da se pojavi u čak tri filma, uključujući i najnoviji Man of Steel. Upravo ta eksponiranost (i briljantna gluma Terence Stampa) je ono što je dovelo do njegovih čestih pojavljivanja i u stripovima. 

Zodova priča je zapravo prilično jednostavna. General u kriptonijanskoj vojsci koji je pokušao državnim udarom se dočepati vlasti i koji za svoje zločine biva poslan u Fantomsku zonu; paralelnu dimenziju koja je služila kao zatvor. Jedan od njegovih glavnih protivnika je bio Supermanov otac, Jor-El. Nakon što Zod pobjegne iz Fantomske zone, odlučuje da prvi planet njegova novog carstva bude Zemlja i time se i osveti sinu Jor-Ela

Tu prilično jednostavnu priču je DC Comics, dakako, posve zakomplicirao. Brojne zabrane kojima je bio cilj da ostave Supermana kao posljednjeg preživjelog Kriptonijanca su dovele do brojnih Zodova iz paralelnih dimenzija, "džepnih" dimenzija, likova koji su nosili to ime, iako nisu imale veze sa Zodom... Sve je to rezultat toga da danas postoji sedam (7) verzija tog lika. A sve kako bi se lik koji je bio važan na filmu predstavio kao adekvatna prijetnja i u stripu. 


Adventure Comics #283 - The Phantom Superboy! (Robert Bernstein/George Papp)

Nema komentara:

Objavi komentar