petak, 26. travnja 2013.

Recenzija: Iron Man 3


Faza 1 Marvelovih filmova je završila sa akcijskim spektaklom The Avengers. Nakon Avengersa, bilo je pitanje kako će Iron Man 3, prvi film Faze 2, izgledati: da li će pokušati da nadmaši spektakl Avengersa ili će krenuti drugim putem i biti manji, "intimniji" film. 


Nakon što se u prethodna dva filma Stark suočio s Iron Mongerom, Whiplashom i Justinom Hammerom, ključno pitanje je bilo tko će biti sljedeći protivnik Iron Mana. U stripu, Starkov najveći neprijatelj je The Mandarin, no, bile su male šanse da ćemo njega vidjeti na velikom platnu. Problem s Mandarinom je to što predstavlja jednu uvredljivu rasističku karikaturu, zbog koje je i redatelj i scenarist Shane Black oklijevao da ga uvede u film. 


Samo neki od brojnih kostima i dizajna koja je the Mandarin imao. 

The Mandarin je kreiran 1964. godine; u  doba kada se Iron Man, gotovo isključivo, borio s protivnicima iz komunističkih zemalja. Ni Mandarin nije bio iznimka, samo što je (za razliku od, npr, Black Widow ili Crimson Dynama) samoprozvani potomak Genghis Khana iz Kine.

Mandarin je dijete bogatog Kineza i britanske plemkinje. Roditelji  mu umiru brzo nakon njegova rođenja.. Odgaja ga ujna, koja ga tjera na učenje i rigorozne treninge borilačkih vještina, što iscrpljuje njegovo porodično bogatstvo. Nadajući se da će pronaći način da vrati svoje bogatstvo, Mandarin istražuje ukletu Dolinu duša, gdje pronalazi vanzemaljski brod, kojim je zmajoliki vanzemaljac Axonn-Karr s Maklua IV došao na Zemlju prije nekoliko stoljeća. Koristeći makluansku tehnologiju i deset prstenja pronađenih na brodu, Mandarin osvaja sela u blizini doline, a potom se okreće svom konačnom cilju: osvajanju svijeta. 


Marvel je za Iron Man 3 odlučio da adaptira moderni klasik Warren Ellisa i sarajlije Adija Granova - Extremis. Extremis je virus kojim je Maya Hansen željela poboljšati ljudski organizam, dati mu mogućnost da se sam popravi ili poboljša. Extremis bi tako ljudima dao regeneraciju, ali i bilo koju drugu moć, koju osoba koja testira virus odredi. Dakako, pod uvjetom da ih sam virus ne ubije. 

Film nije drastično mijenjao sposobnosti niti porijeklo Extremisa, osim što je dodao Mandarina kao centralnog negativca. Filmski Mandarin je, posve očekivano, značajno drukčiji od svoje stripovske verzije. Scenarist i redatelj Shane Black ga je predstavio više kao neku vrst uber-teroriste, osobe čija je glavna karakteristika njegova ogromna mržnja prema SAD-u, zahvaljujući kojoj je i okupio svoje podanike. 

Meni se lično jako dopada ova rekreirana verzija Mandarina i ono što su s njom htjeli uraditi, ali vjerujem da će lik Mandarina predstavljati glavni predmet rasprave među gledateljima filma. Ako ništa, vjerujem da neće biti osobe (a posebno Marvel fana) koja neće biti šokirana Mandarinom


Dakako, film nije samo duel Mandarina i Iron Mana. Priča filma zapravo počinje na jednom jako tjeskobnom mjestu. Nakon događaja u New Yorku, Stark boluje od PTSP-a, što je jedna od ideja koju je jako pametno uvesti, ali film na momente čini jako mučnim. Opet, da taj element nisu uveli, vjerujem da bi bilo ljudi kojima bi Starkova pribranost nakon događaja u Avengersima bila nerealna. 

Tu su i likovi iz prethodnih dijelova: Pepper Potts, Happy Hogan i James Rhodes/War Machine, ovaj put u odijelu Iron Patriota. Na strani zla, osim Mandarina, su njegovi podanici: osnivač A.I.M.-a (Advanced Idea Mechanics) Aldrich Killian i njegov pomoćnik Eric Savin


Moram priznati da je prilično teško pričati o Iron Man 3 bez odavanja nekih od ključnih momenata u filmu. Trenuci su to koji će ovaj film za vas učiniti dobrim ili lošim. 

Kao što se moglo i očekivati, scenarij Shane Blacka, scenariste serijala Smrtonosno oružje, obiluje odličnim akcijskim scenama, zanimljivom pričom i dozom (kvalitetnog) humora. Suvišno je i pominjati da su akcijske scene i specijalni efekti spektakularni, to se od ovakih filmova i očekuje. 

Faza 2 Marvelovih filmova je počela jako dobrim filmom, koje vrijedi pogledati. Marvel fanovima, dakako, ovakva preporuka ništa ne znači, oni će ga pogledati kako god. :) 

Eh da, još jedna stvar. Kao i svi Marvel filmovi, i Iron Man 3 ima epilog, no, ovaj put je on tek nakon svih creditsa, tako da... Malo strpljenja. :) 

3 komentara:

  1. Danas idem da ga gledam, imam velika očekivanja, s obzirom da nikada nisam čitao strip mislim da me lik Mandarina sigurno neće razočarati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mandarin teško da će razočarati ikog tko nije čitao strip. Nas što smo čitali strip... To je već pitanje. Mene razočarao nije. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. The ULTIMATE "Stop My Divorce" Love Spell Casting is the best of the best when it comes to preventing that painful divorce and keeping you both happy in love.contact templeofanswer@hotmail.co.uk, whatsapp +2348155425481 for more details

    OdgovoriIzbriši