utorak, 16. travnja 2013.

Faza 1 Marvel filmova: Okupljanje Avengersa


1996. godina je godina koja je mogla biti kobna za Marvel Comics. Te godine je slavna američka strip kompanija prijavila bankrot. Način na koji se kompanija spasila je kroz posve drugu vrstu umjetnosti - film, odnosno, prodajom filmskih licenci za svoje likove.

Uprkos tome što su se time spasili bankrota, taj potez ih je koštao prava za najpopularnije njihove likove. Tako da, danas, filmska prava za Spider-Mana i Ghost Ridera drži Sony, a za Fantastic Four i X-Men likove Fox, čime je značajno otežano stvaranje Marvelovog filmskog univerzuma. 

Marvel Comics danas ima vlastiti filmski studio i sami snimaju svoje filmove, a nakon što ih je kupio moćni Disney, bilo kakva ideja o, eventualnom, drugom bankrotu je jednostavno smiješna. Svoje filmove Marvel je koncipirao kao neku vrstu serije, u kojoj "epizode" čine filmovi s pojedinačnim herojima, a season finale film s Avengersima.

Fazu 1 Marvel filmova su tako činili Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor, Captain America: The First Avenger i - The Avengers.


Prvi film koji je Marvel sam snimio je bio Iron Man 2008. godine.

Nekadašnjeg proizvođača oružja, playboya i alkoholičara je na velikom ekranu maestralno utjelovio Robert Downey Jr., a u ulozi njegovog prvog protivnika, Iron Mongera, našao se Jeff Bridges. Ono što je za publiku s ovih prostora posebno zanimljivo je podatak da je kostime i akcijske scene za film dizajnirao sarajlija Adi Granov.

Film Jon Favreaua je postavio temelje za Marvelov filmski svijet, pa smo tako imali prilike vidjeti prve hintove da će i Tonyjev najbolji prijatelj Jim Rhodes ući u odijelo War Machinea, pojavljivanje S.H.I.E.L.D.-a, Marvelove fiktivne špijunske organizacije, kao i direktora S.H.I.E.L.D.-a Nick Furyja i (ono što je fanove posebno oduševilo) naznake o tome da ćemo Marvelov najpopularniji superherojski tim vidjeti na velikom platnu.


Iste godine, Marvel je izbacio i novi film o Hulku nazvan The Incredible Hulk (u narodu poznat i kao "onaj s Nortonom"). Po mom mišljenju, nijedan drugi Marvel film nije tako kvalitetno pripremio teren za nastavke, što je učinio prvenstveno kroz pametno uvođenje likova poznatih fanovima stripa i njihovo pozicioniranje u univerzumu.

Hulk se u filmu suočio s dvije prijetnje: generalom "Thunderboltom" Rossom i Abominationom. Osim njih, vidjeli smo i doktora Samsona i Samuela Sternsa, poznatijeg kao The Leader.

Marvel tu nije stao sa širenjem svog filmskog univerzuma, pa smo tako u filmu vidjeli i Tonyja Starka. To su bile prve naznake da se sprema nešto posve drukčije nego što je publika dotad navikla u filmovima.


Fanovi su morali čekati dvije godine na novi Marvelov film. Iron Man 2 se obično navodi kao najlošiji Marvelov film dosada, a krivnju obično usmjeravaju na pretrpani scenarij, koji se sapleo o brojne likove.

Kao i sa dosadašnjim Marvel filmovima i Iron Man 2 je dao svoj obol world buildingu, pa tako imamo dva negativca (Justin Hammera i Whiplasha), premijeru Jima Rhodesa u odijelu War Machinea, povratak Nick Furyja i agenta Coulsona, ali i prvo pojavljivanje Black Widow na velikom platnu.

Zapravo najveći problem Iron Man 2 predstavlja činjenica da Iron Man nema zanimljive protivnike, pa su se morali okrenuti dvojici iole zanimljivih koji su im preostali. Opet, dva slabija negativca teško da mogu nositi film na svojim leđima, pa ne čudi uvođenje većeg broja pozitivaca.


U aprilu 2011. godine, obožavatelji su imali prvu priliku da vide i drugi kutak Marvel univerzuma: mistični. Thor je gledatelje upoznao s AsgardomJotunheimom, svijetom Frost Gianta, a hardcore fanovima se zamantalo od silnih easter eggova u Odinovoj sobi s trofejima.

Thor je mjesto i u kojem smo (ponovno) mogli vidjeti agenta Coulsona i S.H.I.E.L.D., ali i još jednog agenta S.H.I.E.L.D.-a i slavnog AvengeraHawkeyea. Dakako, nije nedostajalo ni ključnih figura iz Thorova svijeta, pa su svoje premijere na velikom platnu dobili Frost Gianti, njihov kralj Laufey, Thorovi prijatelji Fandrall, Hogun i Volstagg, najveća ratnica Asgarda, Sif, čuvar mosta Bifrost, Heimdall, i, dakako, Loki.

Odličan scenarij i briljantno odglumljene uloge, pri čemu prednjači Hiddlestonov Loki, učinili su film Kenneth Branagha dotad najboljim Marvel filmom, po meni.


Iako predstavlja jednog od najstarijih Marvelovih likova (prvi put se pojavio 1941. godine, nekoliko mjeseci prije nego što će SAD uopće ući u Drugi svjetski rat) na našim prostorima je Captain America jedan od najomraženijih Marvel likova, paradoksalno, upravo zbog onih osobina koje ga čine tako popularnim i omiljenim likom.

Oni koji nisu bili fanovi prije, teško da su to postali sa ovim filmom. Film je jako dobro prikazao sve karakterne crte Steve Rogersa, lika kojeg je prilično teško pogoditi bez da se ode u preveliko moralisanje ili patetisanje. Marvel je u tome, po mom sudu, posve uspio i, dakako, ubacio još nekoliko figura u igru, pri čemu je najbitnije pomenuti Red Skulla, Jamesa "Bucky" Barnesa, HYDRU i, meni lično, posve neočekivano pojavljivanje, Arnima Zole.

Na kraju Captain America: The First Avenger, Steve Rogers se probudi u sadašnjosti, čime je cijeli tim Avengersa potpun. Sve je spremno za The Avengers.


Zašto su The Avengers bili big deal prošle godine?

Na stranu što je bio odličan (i jako zabavan) akcijski film sa odličnim glumcima; film koji je imao šest, sedam glavnih likova, a da nijedan od njih nije bio zanemaren i ostao bez cool scene, film s (ponovno) odlično odglumljenim negativcem i teaserom za nastavak o kojem fanovi danas pričaju, The Avengers je, prije svega, bio ogroman rizik. Rizik koji se isplatio.

Četiri godine i pet filmova posvećenim originima likova i pomicanju figura na ploči, što je sve kulminiralo u 2 h dugom filmu bez ijednog dosadnog trenutka! Spektakularne akcijske scene i još zabavnija i duhovitija interakcija između likova su The Avengers učinile poslasticom ne samo za fanove, već i za nepoznavatelje  stripa. Da tako nije bilo, film ne bi ostvario ni trećinu od zarađenih 623 miliona dolara (samo u SAD).

Sad kad su Avengersi okupljeni i kad su sve figure postavljene, ostaje nam samo da čekamo prve filmove iz Faze 2, a prvi od njih, Iron Man 3, u američka kina stiže već 3. maja. 

2 komentara:

  1. Kod nas IM3 dolazi tek 5. maja, pa te neću čitati par nedelja, jer verujem da ćeš ovde pisati o njemu :), meni je drugi deo sasvim dobar jer volim Mickey Rourkea u ulozi negativca, jedino mi se ne sviđa što su zamenili Rhodeya, Terence mi je mnogo bolji glumac. S ostatkom teksta se uglavnom slažem, posebno za Kapetana Ameriku koji je i meni bio nezanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danas je jaran kupio karte sebi i meni za sarajevsku premijeru Iron Man 3, koja će biti 25. aprila. :)

    Rhodeyja su zamijenili jer je Howard htio puno više para nego što mu je Marvel htio dati (ako se dobro sjećam). A nije loš Mickey Rourke u ulozi negativca, problem je što je Whiplash D-list negativac, totalno nezanimljiv.

    A Cap je meni jedan od najdražih likova uopće, očito me nisi dobro shvatio. :P ;)

    OdgovoriIzbriši