srijeda, 3. travnja 2013.

Junaci stripa: Tex Willer


Tex Willer je najpopularniji i najprodavaniji strip junak izdavačke kuće Bonelli. Barem u Italiji. :) U svojoj rodnoj državi, Tex je sastavni dio kulture, kao što su ovdje npr ćevapi, no, čitatelji s ovih prostora ga često smatraju "dosadnim i suhoparnim westernom". 


Lunov Magnus Strip #1 - Tajna zlatnog rudnika 

Za one koji se dosada nisu susretali s Texom - mali uvod. 

Prvi broj Tex Willera je u Italiji izašao davne 1948. godine u tzv. striscia (kaiš) formatu, a kreirali su ga scenarist Gianluigi Bonelli i crtač Aurelio Galeppini. Pravu popularnost neće stjeći sve do popularizacije spaghetti westerna, kada postaje najpopularniji strip junak u Italiji. Navodno je Tex jedno vrijeme bio toliko popularan da se prodavao u više od milion primjeraka, a vjeruje se kako svaka kuća u Italiji posjeduje bar nekoliko brojeva Texa. Crtati Texa je i stvar prestiža među talijanskim crtačima, a posebno priznanje je crtanje Tex Specijala, edicije na kojoj rade samo najveći majstori stripa (bar je tako zamišljena :)). 

Centralni junak stripa je teksaški rendžer i poglavica svih plemena Navaha - Tex Willer, poznat i kao Noćni Orao. Zajedno sa svojim sinom Kitom, najboljim prijateljem (i historijskom ličnošću) Kit Carsonom i Tiger Jackom se bore protiv svih mogućih prijetnji: od ovozemaljskih kao što su pobunjeni Indijanci, razni pljačkaši i pokvareni trgovci, pa do nadnaravnih prijetnji kao što je Texov najveći protivnik čarobnjak Mephisto. Osim Mephista, od Texovih zlikovaca, vrijedi izdvojiti i Mephistovog sina Yumu, majstora prerušavanja Proteusa, svrgnutog malajskog princa Crnog Tigra, poludjelog znanstvenika deformiranog lica Maestra... 


Naslovnica "Tex #1 - Tajanstveni totem" u striscia formatu

Na području bivše Jugoslavije, Tex se, isprva, izdavao u okviru edicije Lunov Magnus Strip, nakon čega se seli u Zlatnu Seriju. Kao i sa svim junacima koji su se izdavali u to doba, Tex je bio žrtva (povremene) cenzure, rezanja stranica, preskakanja epizoda, loših prijevoda i sličnih "boljki". 

Preskakanje Texovog zlatnog doba od strane Zlatne Serije kako bi se reprintale one prve, zastarjele epizode obožavatelji obično navode kao mogući razlog Texove slabije popularnosti na ovim prostorima. Ilustracije radi, Lunov Magnus Strip #1 - Tajna zlatnog rudnika je zapravo Tex #67 po originalnoj talijanskoj numerizaciji, a Zlatna Serija #1 - Četiri obračuna je ustvari Tex #83


Zlatna Serija #1 - Četiri obračuna

Većina preskočenih epizoda je danas objavljena od strane hrvatskog izdavača Libellusa, no, glavni problem za ljubitelje Texa predstavlja nemogućnost posjedovanja jedinstvene kolekcije. U Italiji je tako dosad objavljeno 631 broj regularne serije Texa, 27 specijala, 16 maxija, 20 almanaha i 2 broja Color Texa

Od pomenutih izdanja kod nas je objavljeno 25 specijala, 12 maxija, 16 almanaha i 1 Color Tex, no, situacija s regularnom serijom je daleko gora. Naime, objavljeni su brojevi 1-253, 276-299, 301-357, 365-483, 501-537 i 569-578. Svi navedeni brojevi su objavljeni od strane čak 11 izdavača, što jedinstvenu kolekciju objavljenu kako treba čini nemogućom. 


(S lijeva na desno) Tiger Jack, Tex Willer, Kit Carson, Kit Willer.

Obožavatelji Texa s naših prostora, vjerovatno, nikad neće imati jedinstvenu kolekciju svog junaka. 631 broj regularne serije je ogroman zalogaj, posebno kad je u pitanju strip junak čijih je prvih 100 brojeva vrijeme posve pregazilo. Ako se novije i kvalitetnije priče koje izdaju Ludens i Veseli Četvrtak ne prodaju, kakve tek šanse imaju priče stare više od 60 godina? 

Trunku nade za jedinstvenom kolekcijom pruža Veseli četvrtak sa svojom edicijom Biblioteka Tex, koja reprintuje serijal od prvog broja u glomaznim knjigama sa više od 700 stranica po broju. Prepreku tu, pak, stvara cijena od 15-20 eura (zavisno od tog gdje kupujete), tako da ni to nije baš najpogodnije rješenje. 


Tex Willer and the Lord of the Deep (1985)

Bilo bi zaista iznenađujuće da tolika popularnost Texa nije rezultirala i premijerom na velikom platnu.

Za Texovu filmsku premijeru je odabrana jedna od najpopularnijih priča - Tajna mumije. Režiju je potpisao Duccio Tessari, a u ulozi Texa se našao Giuliano Gemma. Talijanski scenarist Carlo Ambrosini se našalio na račun filma u jednoj epizodi Dylan Doga, gdje Groucho komentira film sa "To nije horror film, to je horror od filma". 

4 komentara:

  1. Dobar je Tex, poslije Zagora i Komandanta Marka mi je bio najdraži. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Doći će i oni na red vrlo brzo, ne brini. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bit će i daleko opskurniji likovi od njeg, tako da ne vidim što ne bi i jedan od najpopularnijih strip junaka s ovih prostora bio. :)

    OdgovoriIzbriši