srijeda, 25. rujna 2013.

Trenutak dana: Prvo pojavljivanje Thora


Thor je Marvelov lik koji je na početku svog stripovskog života bio njihova verzija Supermana. Pošto svaki strip univerzum ima svog svemoćnog, gotovo pa božanski jakog, heroja, Marvel je odlučio da taj njihov lik bude - Bog. 

U početku, Thor je bio genijalni doktor Donald Blake, koji pronađe štap u pećini. Kada štapom udari o tlo, pretvori se u Thora, a štap u Mjolnir. Ako bi se Thor razdvojio od Mjolnira na duže od minute, transformacija bi se završila i na njegovu mjestu bi se ukazao Blake. Ovo se sve kasnije retconovalo da je Blake čitavo vrijeme zapravo bio Thor, kojeg je Odin prognao na Zemlju i stavio u krhko tijelo kako bi ga naučio poniznosti. 

Uprkos tome što je jedan od glavnih članova Avengersa, Thorov serijal je jedno vrijeme bio opasno na rubu ukidanja. Od toga ga je spasio Walt Simonson, koji je lik izdigao iznad mitološke verzije Supermana, ubacio više nordijske mitologije u serijal i, jednostavno, pisao sjajne priče. Bez Simonsona, pitanje je da li bi danas Thor imao ovakvu popularnost. 


Journey into Mystery #83 - The Stone Men from Saturn! (Stan Lee & Larry Lieber/Jack Kirby)

Nema komentara:

Objavi komentar