srijeda, 3. srpnja 2013.

Trenutak dana: Prvo pojavljivanje Magneta


Magneto AKA Max Eisenhardt AKA Eric Magnus Lehnsherr je najveći neprijatelj X-Mena, ali i jedna od najvećih prijetnji u Marvel univerzumu. Nerijetko se navodi kao jedan od najvećih negativaca u Marvel svijetu, a, po nekim listama, upravo je on najbolji negativac u svijetu američkog stripa.  

Magneto je dugogodišnji prijatelj Charlesa Xaviera. No, njihovo prijateljstvo u jednom trenutku puca zbog neslaganja oko tog šta je zapravo budućnost mutanta. Charles se zalagao za koegzistenciju s ljudima, dok je Magneto to smatrao naivnim. Poučen svojim iskustvima iz Auschwitza, Magneto je smatrao da jedini način na koji se mutanti mogu spasiti sudbine kakvu su imali jevreji je da postanu vladari planeta i ljudske vrste. Ovakva filozofija ga je dovela u sukobe s X-Menima, ali i drugim superherojima. 

No, uprkos tim sukobima, Magnetova filozofija je, donekle, opravdana, pa su ga scenaristi često pisali kao antiheroja, a nisu ni rijetki slučajevi u kojima je bio na strani dobra. U svakom slučaju, bio on prikazan kao antiheroj ili kao negativac, riječ je o jednom izvrsnom liku koji, možda i najbolje, odgovara slavnoj izjavi Stan Leeja: "Najbolji negativci su oni koji su heroji svojih priča". 


The X-Men #1 - X-Men (Stan Lee/Jack Kirby)

Nema komentara:

Objavi komentar